Odkryj wyjątkowe smaki kaw fave – to najwyższa jakość i niepowtarzalny aromat! ☕sprawdź ofertę

Twój koszyk (0)

Jak dobrać dla siebie szkolenie?

W naszej ofercie znajduje się duży wybór szkoleń baristycznych. Być może dla niektórych zainteresowanych ciężko zdecydować się na jedno, to odpowiednie według zainteresowań i potrzeb. Postanowiliśmy stworzyć dla Was krótki przewodnik po naszych szkoleniach. Pomoże Wam w dobraniu tego, czego szukacie.

26.02.2025/8min/Hela Dondé

czytaj więcej

W naszej ofercie znajduje się duży wybór szkoleń baristycznych. Być może dla niektórych zainteresowanych ciężko zdecydować się na jedno, to odpowiednie według zainteresowań i potrzeb. Postanowiliśmy stworzyć dla Was krótki przewodnik po naszych szkoleniach. Pomoże Wam w dobraniu tego, czego szukacie.

Rodzaje szkoleń

Przypominamy, że na kursy można zapisać się indywidualnie bądź z grupą – w tych wypadkach data i miejsce szkolenia są dostosowane do klientów. Poza tym kilka razy w miesiącu prowadzimy otwarte warsztaty kawowe w lokalu Fave przy Gdańskiej 64 w Łodzi.  Obowiązują na nie zapisy. Zawsze ogłaszamy kalendarz naszych szkoleń cyklicznych na social mediach. Można go również znaleźć na stronie w zakładce szkolenia.

Szkolenie indywidualne zapewnia pełną uwagę prowadzącej na uczestniku. Jest to idealny wariant dla miłośników kawy, którzy lubią pracować samodzielnie, w swoim tempie. Dodatkowo możesz pracować na własnym sprzęcie. Szkolenie indywidualne będzie najbardziej wydajne merytorycznie i praktycznie.

Szkolenie w grupie zorganizowanej jest świetnym pomysłem na aktywne spędzenie czasu z bliskimi, zainteresowanymi światem kawy, ale też tymi, dla których jest on czymś nowym. Warsztat może być prowadzony w naszym centrum szkoleniowym lub w wybranym przez Was miejscu. Jest to idealna okazja, żeby wspólnie doświadczać aromaty i smaki kawy oraz uczyć się praktyk parzenia. Z doświadczenia wiemy, że kawa zbliża!

W naszej ofercie znajduje się również wariant warsztatu dla firm. Jak wiadomo, kawa jest bardzo ważnym elementem życia biurowego. Jest elementem łączącym pracowników i pracownice – parzenie kawy, chwila rozmowy z filiżanką w dłoni. Kawa jest bardzo uniwersalnym tematem, który zainteresuje niemal wszystkich. Baristyczne szkolenie dla firm będzie idealną okazją na integracyjną aktywność dla zespołu. Nie tylko zapewni wartościowy, atrakcyjny dodatek do życia biurowego, ale może także podnieść jakość codziennego doświadczenia picia kawy w biurze, gdy wiedza wyniesiona z warsztatu wejdzie w życie, w biurowej kuchni.

W naszej ofercie mocną pozycją są otwarte warsztaty grupowe. W kalendarzu na stronie internetowej znajdziecie zaproponowane przez nas terminy, a każdy temat odbywa się przynajmniej raz w miesiącu. Grupowe warsztaty są organizowane na różnych poziomach zaawansowania. Są to warsztaty, do których może dołączyć każdy. Dają możliwość pracy i dyskusji na temat kawy z innymi zainteresowanymi.

Oferta od Fave

Oferta szkoleń baristycznych od Fave dzieli się następująco: szkolenie tematyczne + kolejne stopnie jego zaawansowania (np. BARISTA LEVEL 1, BARISTA LEVEL 2, itd.). Wszystkie dokładne opisy szkoleń znajdziecie na stronie w zakładce „szkolenia”. Poniżej zapoznacie się ze skondensowaną rozpiską naszych warsztatów oraz sugestie, jak dobrać je dla siebie.

BARISTA LEVEL 1

Pierwszy poziom kursu baristycznego oferuje dwa warianty: praca z ekspresem ciśnieniowym oraz z kawiarką i French Press. W wariancie z ekspresem ciśnieniowym uczestnicy i uczestniczki poznają wprowadzenie do świata kawy. Zapoznają się z teorią i praktyką pracy z ekspresem ciśnieniowym, nauczą się parzyć espresso oraz zapoznają się z metodami przygotowania kawy z mlekiem, w tym wstępem do latte art. W wariancie z kawiarką i French Press uczestnicy i uczestniczki również zaczną od wprowadzenia do świata kawy, następnie poznają teorię i praktykę parzenia espresso za pomocą kawiarki, nauczą się przygotować doskonałą kawę we French Pressie oraz zapoznają się z jego innymi zastosowaniami.

Dla kogo? Jest to opcja idealna dla osób początkujących, zaintersowanych polepszeniem swoich doświadczeń i umiejętności kawowych. Jeśli posiadasz w domu kawiarkę, ekspres lub French Press i parząc kawę myślisz wciąż „to nie jest to” – ten kurs jest dla Ciebie. Poznasz podstawowe techniki i parametry parzenia kawy tak, aby czuć różnicę w swojej codziennej filiżance kawy.

BARISTA LEVEL 2

Drugi poziom kursu baristycznego obejmuje o wiele precyzyjniejsze aspekty merytoryczne i techniczne wyżej wymienionych technik parzenia kawy oraz trwa cały dzień. Jest to poziom, w którym pracujemy tylko z ekspresem ciśnieniowym. Ten kurs określamy mianem „zaawansowane techiniki dla entzuzjastów”.

Dla kogo? Idealne dla osób, które wzięły udział w kursie BARISTA LEVEL 1 i są wciąż ciekawe pogłębionej wiedzy technicznej i merytorycznej. Na tym etapie nabywasz wstępne umiejętności do pracy w kawiarni Ten kurs zrobi z Ciebie speca/speckę od powyżej wymienionych technik parzenia.

BARISTA W GASTRONOMII/PRZYGOTOWANIE DO PRACY W GASTRONOMII – LEVEL 3.1

Szkolenie baristy składa się z dwóch poziomów. Poziom 3.1 obejmuje wprowadzenie do teorii kawy, pracę z ekspresem ciśnieniowym oraz zapoznanie z narzędziami baristy. Uczestnicy poznają organizację pracy w barze, parzenie espresso oraz przygotowanie napojów kawowych, takich jak americano, cappuccino i cafe latte. Kurs obejmuje również zaawansowane techniki spieniania mleka (zarówno krowiego, jak i roślinnego), naukę latte art. Ponadto wprowadzi w zasady higieny i bezpieczeństwa pracy oraz organizację i ergonomię pracy baristy, kładąc nacisk na optymalizację, wydajność, jakość i szybkość. Dodatkowo, uczestnicy uczą się kontaktu z klientem, standaryzacji zamówień oraz technik sprzedaży. Wiedza przekazywana na kursie pochodzi od osób niezwykle doświadczonych w tym obszarze, chętnych do podzielenia się swoimi metodami pracy.

Dla kogo? Kurs jest przeznaczony dla osób chcących polepszyć bądź założyć swoje usługi gastronomiczne. Jeśli prowadzisz lokal i chcesz aby serwowana w nim kawa była na najwyższym poziomie, ten kurs jest dla Ciebie. Dodatkowo skorzystasz również z wiedzy i technik BHP oraz organizacji i ergonomii pracy, co pozwoli ci na lepiej wydajne działanie. To szkolenie jest także przeznaczone dla osób chcących rozpocząć działalność gastronomiczną.

BARISTA W GASTRONOMII/PRZYGOTOWANIE DO PRACY W GASTRONOMII – LEVEL 3.2

Poziom 3.2 koncentruje się na alternatywnych metodach parzenia kawy. Obejmuje sensorykę kawy, opisywanie smaku, aromatu i innych atrybutów naparu, cupping, obiektywną ocenę kawy, a także czynniki wpływające na jakość zaparzonej kawy, w tym znaczenie wody oraz definicje %TDS i %ekstrakcji. Uczestnicy kursu uczą się także tworzenia receptur, szybkiego przelewu, Cold Brew, dripa na lodzie oraz jak rozmawiać z gośćmi o alternatywnych metodach parzenia.

Dla kogo? Poziom 3.2 BARISTA W GASTRONOMII to poszerzenie praktyki warsztatów z poprzedniego poziomu o alternatywne metody parzenia kawy. Pogłębia wiedzę sensoryczną uczestnika/uczestniczki w aspekcie parzenia i wyczuwania atrybutów kawy. Nabyta wiedza jest już z kategorii bardzo specjalistycznej. Kurs dobry dla osób planujących pracę w kawiarniach speciality oraz osób chcących otworzyć takie kawiarnie.

BREWING BASIC

Szkolenie trwa 3 godziny i skupia się na podstawach alternatywnych metod parzenia kawy, w szczególności pracy z metodą drip. Uczestnicy poznają niezbędne narzędzia oraz metody do parzenia kawy, ucząc się, jak wydobyć z niej pełne bogactwo smaków i aromatów. Kurs koncentruje się na technikach parzenia, z naciskiem na czynniki wpływające na smak naparu.

W przeciwieństwie do kursów BARISTA, które obejmują szeroki zakres umiejętności związanych z pracą z ekspresem ciśnieniowym, kurs BREWING BASIC jest ukierunkowany na alternatywne metody parzenia kawy w domowych warunkach, metodami takimi jak drip.

Dla kogo? Szkolenie przeznaczone jest dla osób zainteresowanych alternatywnymi metodami parzenia takimi jak drip, Chemex i Aeropress. Chcących poznać zależności w kawie mające wpływ na smak. Dla osób które stawiają pierwsze kroki w alternatywnym świecie kawy. Sprawdzi się również u osób, które od dłuższego czasu samodzielnie parzą, ale chciałby usystematyzować wiedzę si sprawdzić swoje umiejętności. Dla osób chcących nauczyć się tworzyć swoje pierwsze receptury.

BREWING LEVEL 2 – ALTERNATYWY

Poziom 2 BREWINGU to zaawansowane szkolenie dla pasjonatów kawy, którzy chcą zgłębić tajniki alternatywnych metod parzenia. W trakcie 5 godzin intensywnego kursu uczestnicy poznają zaawansowane techniki parzenia, sensorykę kawy, nauczą się opisywać smak, aromat i inne atrybuty naparu. Szkolenie obejmuje również cupping jako metodę obiektywnej oceny kawy, analizę czynników wpływających na jakość naparu oraz znaczenie wody. Uczestnicy poznają definicje %TDS i % ekstrakcji oraz nauczą się tworzyć receptury, pracując z dwoma różnymi kawami.

Dla kogo? To szkolenie zapewnia bardziej specjalistyczną i precyzyjną wiedzę odnośnie alternatywnych metod parzenia kawy. Jest poszerzone jest o dodatkową sesję cuppingową i pogłębianie umiejętności sensorycznych. Dla osób, które tworzą już samodzielnie proste receptury i chcą wejść na wyższy poziom. Przeznaczone dla osób o potrzebie posiadania wiedzy wysoce specjalistycznej.

SENSORY

Ten kurs skupia się dookoła wielu sesji cuppingowych i degustacyjnych. Pozwala odkryć głębię smaków i aromatów kawy, dedykowany zarówno dla nowicjuszy, jak i zaawansowanych entuzjastów. W trakcie szkolenia uczestnicy nauczą się przeprowadzać profesjonalny cupping według standardów SCA. Pokażemy jak analizować sensoryczne atrybuty kawy, takie jak smak, kwasowość, oraz identyfikować defekty i niepożądane smaki. Kurs obejmuje praktyczne ćwiczenia degustacyjne, analizę podstawowych smaków w kawie oraz zdobycie umiejętności niezbędnych do profesjonalnej oceny jakości naparu.

Dla kogo? Nie tylko dla baristów, ale dla wszyskich, którzy chcą pracować nad swoimi zmysłami i pogłębiać umiejętności rozpoznawania aromatów i atrybutów kaw. Jest to bardzo ciekawe doświadczenie w grupie, gdy można konfrontować z innymi różnice w swoich odczuciach.

Mamy nadzieje, że powyższy przewodnik ułatwi znalezienie odpowiedniego warsztatu. Wybór szkolenia zależy od indywidualnych potrzeb i poziomu zaawansowania. Jeżeli nadal nie masz pewności zachęcamy do kontaktu. Pamiętaj, że niezależnie do wybranego kursu kluczem jest praktyka i pasja do kawy! Do zobaczenia na warsztatach!

Przeczytaj też..

A może masz pytanie do nas?